Da den andre verdenskrig startet var IR 15 oppsatt med to feltbataljoner og en landvernbataljon. Regimentets eksersisplass var Elvegårdsmoen nær Bjerkvik, mens standkvarteret befant lå i Narvik. Det var bare plass til å mobilisere en avdeling av gangen. I desember ble regimentets 1. bataljon sendt på nøytralitetsvakt i Øst-Finnmark. Måneden etter ble 2. bataljon delvis mobilisert og sendt til Bardu for vinterøvelser, hvor den fortsatt befant seg 9. april 1940. Avdelingen ble da beordret til Lund i Salangsdalen og så deployert ved Bratli, under 6. brigades kommando, for snart å bli engasjert i det som skulle bli en langvarig kamp ved fronten. Både regimentshovedkvarteret og Elvegårdsmoen ble inntatt av tyskerne, noe som betydde at de også erobret store deler av mobiliseringsavdelingenes våpen- og utstyrsbeholdninger. 

Grunnet de komplikasjonene som da oppstod, måtte 1. bataljon settes opp på Finnsnes og utstyres fra IR 16s lagre og fra alternative depoter. Tyskernes militære kontroll over Narvik og omegn førte også til at oppmøtet av mobiliseringsdisponerte menn, 17. og 18. april, ikke kunne bli helt fulltallig. 25. april var 1. bataljon klar for oppdrag, i første omgang vakttjeneste i Troms. Ikke før 20. mai var oppsettingen så komplett at bataljonen kunne sendes i strid. Det skjedde sjøveien. Fem dager senere kjempet 1. bataljon ved fronten i Midtre Nordland, ved Djupvik, Pothus og Røsvik. 30. mai ble bataljonen flyttet til Narvik-fronten og der underlagt 7. brigade. 1. bataljon havnet først i kamper Lillebalak og dernest i Rombakken-Setervann-området, inntil ordre om demobilisering kom om formiddagen 8. juni.

IR 15 rakk ikke å øve flere avdelinger. Landvernbataljonen ble besluttet satt opp 23. mai, men med 10. juni som fastsatt oppmøtedag på Finnsnes. Den dagen ble kapitulasjonsavtalen undertegnet og alle videre planer bortfalt.

Personer

Fra Til Fornavn EtternavnIntroduksjon
Personer per side
25
0-0 av 0
Til toppen
An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙